Martin & Servera

Martin & Servera är Sveriges ledande grossist för restauranger och storkök. Med lager i Halmstad, Norrköping, Enköping och Umeå, samt ett antal omlastningscentraler runt om i Sverige, har de flöden som täcker stora delar av Sverige. Med pinDeliver får de spårbarhet och kontroll genom hela logistikkedjan.

Vi är väldigt nöjda att få det här på plats. Ända sedan vi först testade pinDeliver för ruttoptimering för fyra år sedan har vi varit imponerade av plattformen och vi är glada över att kunna utveckla samarbetet till en fullskalig lösning för hela vår transportprocess.
Magnus Schultz
Martin & Servera

Bakgrund och utmaning

Martin & Servera-gruppen är Sveriges ledande grossist för restauranger och storkök. Oavsett om du driver en restaurang, ett bageri, en skolrestaurang i kommunal regi eller representerar en rikstäckande kedja så har Martin & Servera de produkter och lösningar som du behöver.

“Energieffektiv verksamhet, minskat svinn, smart ruttplanering, teknikens nya möjligheter och att sträva mot ett så litet klimatavtryck som möjligt är vardag för Martin & Servera Logistik. Målet är att nå en helt klimatneutral verksamhet till 2030”.

Det strategiska valet att digitalisera verksamheten med pinDeliver blev ett steg i rätt riktning.

Lösning med pinDeliver

Martin & Servera implementerar pinDeliver som transportledningssystem inom hela verksamheten. De kan därmed digitalisera sina leveransprocesser och skapar därigenom förutsättningar för förbättrad kundkommunikation och att bättre kunna överblicka verksamheten.

För Martin & Servera skapar implementationen av pinDeliver vinster för såväl företagets egen personal som för dess kunder. Genom pinDeliver kan Martin & Servera och deras kunder digitalt följa sina ordrar i realtid samtidigt som företagets chaufförer exempelvis kan registrera returer under pågående leverans. Dessutom innebär digitaliseringen av leveransprocesserna att företaget får en bättre överblick och kan använda statistiken för att utveckla verksamheten och att mycket administration som idag sker manuellt automatiseras.

“Genom att digitalisera leveransprocesserna kommer vi att kunna samla in väldigt mycket data som vi kan använda för att utveckla verksamheten. Med pinDeliver får vi reda på alltifrån hur många ordrar som har levererats till hur många mil våra lastbilar har kört och då kan vi exempelvis beräkna hur mycket koldioxid som har släppts ut under respektive leverans på ett mycket mer korrekt sätt”.
– Martin Schultz, Strategi- och utvecklingschef på Martin & Servera.

I de fyra lagerorterna och de 30-tal rangeringsorter används pinDeliver för att planera såväl linjebilar som distributionsbilar. Varje dag planeras tusentals leveranser och upphämtningar med systemet, och pinDeliver har en tät integration med grossistens affärssystem och WMS.

Kundordrar importeras in direkt till pinDeliver och efter plock berikas ordrarna med information som vikt, volym, ADR-poäng och annan relevant orderinformation. Martin & Servera nyttjar även pinDelivers HubbApp för att optimera och maximera fyllnadsgraden på bilarna. Med scanningsfunktionen skapas även en digital kopia av den fysiska verkligheten, vilket ger full spårbarhet av godset.

Under distributionsslingorna har chaufförerna full kontroll över leveransschema, kundnummer, tidsfönster, leveransinstruktioner och annan relevant information för en smidig och säker leverans.

Hösten 2023 lanserade Martin & Servera deras unika app där kunden enkelt kan följa en leverans från det att lastbilen lämnar Martin & Serveras lager tills varorna står på lastkajen. Martin & Servera-appen är baserad på information från pinDeliver.

“Tack vare det strategiska samarbetet kring hela vår logistikprocess med pinDeliver kan vi nu kontinuerligt hålla våra kunder uppdaterade om deras leveranser och leveranstider”
– Per-Erik Kanström, vd Martin & Servera Logistik.

 

Så här enkelt
kommer du igång!